Pyszne, proste śniadaniowe kajzerki, których smak podkręciłam podsmażoną na maśle cebulką. Po ugryzieniu pierwszego kęsa, po raz kolejny doszłam do wniosku, że nie ma to jak domowe pieczywo 😎
Składniki: (na 11 bułek)
- 1/4 szklanki letniego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 15 gramów świeżych drożdży
- 400 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki przegotowanej, ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1.5 łyżeczki miekkiego masła
- 1 jajko
dodatkowo: 1 cebula drobno pokrojona i przesmażona na maśle
Wykonanie:
- W letnim mleku rozpuścić drożdże z 1 łyżeczką mąki i cukru. Odstawić w ciepłe miejsce do
- wyrośnięcia. Z mąki, soli, masła, wody, jajka i wyrośniętych drożdży wyrobić gładkie ciasto.
- Jeśli będzie nam się kleić, dodać odrobinę mąki. Do wyrobionego ciasta dodać przesmażoną
- cebulkę i jeszcze chwilę wyrabiać. Następnie ciasto przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia
- swojej objętości w ciepłe miejce. Kiedy ciasto podrośnie wyłożyć je na blat stołu. Zagnieść, i
- podzielić na równe części (u mnie 11). Z każdej części uformować kulkę/bułeczkę. Każdą naciąć
- na górze ostrym nożem lub przyrządem do nacinania kajzerek.
- Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do lekkiego podrośnięcia na około
- 20 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200-220 st na około 17-20 minut (do lekkiego zrumienienia)