Ten przepis to moja sprawdzona, świąteczna klasyka – wilgotny, aromatyczny piernik z bakaliami, który dosłownie rozpływa się w ustach! Słodycz suszonych owoców przeplata się z korzenną nutą przypraw, a całość wieńczy delikatna cynamonowa polewa, której po prostu nie da się odmówić. To idealne ciasto na chłodne wieczory, rodzinne spotkania i wszystkie te momenty, w których masz ochotę na coś wyjątkowego. Mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że to jeden z moich ulubionych piernikowych wypieków.
Idealny na święta Bożego Narodzenia 🎄🎄🎄
Zapraszam do pieczenia!
- 400 g mąki pszennej
- 1/2 szkl cukru
- 150 g masła
- 3 jajka
- 1 szkl kefiru lub maślanki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 20 g przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200 g miodu
- 250 g posiekanych bakalii (u mnie skórka pomarańczowa, orzechy włoskie, suszone śliwki, płatki migdałów) + 1 łyżka mąki do ich posypania
W garnuszku rozpuszczamy masło, do ciepłego dodajemy miód. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Zestawiamy z ognia i studzimy.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie do masy jajecznej dodajemy rozpuszczone masło z miodem, ubijamy do połączenia. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika oraz kefir. Mieszamy, teraz już tylko rózgą do połączenia składników. Na koniec do piernikowego ciasta dodajemy posiekane bakalie. Mieszamy całość łyżką. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st przez ok 50-60 minut (do tzw.suchego patyczka).
Po upieczeniu studzimy i polewamy polewą zrobioną z:
- 100 g białej czekolady
- 80 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczki cynamonu









