Pyszne, proste, wilgotne ciasto, które idealnie sprawdza się cały rok z sezonowymi owocami.
Wspaniale zdają tu egzamin czerwone porzeczki, jagody, morele, jabłka.
Jeśli nie dysponujemy świeżymi owocami oczywiście można zastąpić je tymi ze słoika lub puszki, pamiętając, aby wcześniej dobrze je odsączyć na sicie, a jeszcze lepiej na 2-3 godziny włożyć do zamrażalnika.
Duża ilość maślanej kruszonki jest ukoronowaniem tego pysznego ciasta ....
Pamiętajmy, aby wszystkie składniki użyte do ciasta miały pokojową temperaturę - najlepiej wyjąć je z lodówki poprzedniego dnia.
Pamiętajmy, aby wszystkie składniki użyte do ciasta miały pokojową temperaturę - najlepiej wyjąć je z lodówki poprzedniego dnia.
Składniki:
- 2 całe jaja
- 1 opakowanie zsiadłego mleka 330 g
- 3 szklanki mąki
- 0,5 szklanki oleju
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczeni
- 1 mały cukier waniliowy (16g)
- morele (świeże lub z puszki) lub inne owoce
Na kruszonkę:
- 150g mąki
- 100g drobnego cukru
- 80g prawdziwego masła