Szukaj na blogu

czwartek, 22 czerwca 2023

EXPRESOWE, WILGOTNE CIASTO NA OLEJU. Z OWOCAMI

Bardzo proste i wręcz expresowe (jak w tytule 😎) ciasto z owocami z dodatkiem oleju, który powoduje, że ciacho długo zachowuje swoją wilgotność i nie wysycha. Więc jeśli tylko mamy ochotę na domowe ciasto, to zrobienie go od początku do końca zajmie nam tylko godzinkę. Kto wypieka ten wie, że jest  to naprawdę mało 😉 Ciasto fajnie smakuje praktycznie z każdymi owocami, najlepiej sezonowymi. Ja piekłam je już z rabarbarem, teraz przyszedł czas na pyszne, dojrzałe morele, do których dorzuciłam trochę malin. Z niecierpliwością czekam na pojawienie się wiśni, a potem porzeczek czy u schyłku lata śliwek ... Jak widzicie plan wypieków rozpisany u mnie, aż do jesieni 😂
Pamiętajmy przed rozpoczęciem pieczenia, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. W tym celu wyjmuję z lodówki niektóre produkty już poprzedniego dnia, ale 3-4 godziny przed rozpoczęciem pieczenia też będzie ok. 



Składniki wszystkie o temperaturze pokojowej: (na blaszkę 24cm x 24cm)
  • 5 jajek 
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl oleju o neutralnym smaku (u mnie rzepakowy)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op cukru waniliowego o wadze 16 g
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • dowolne owoce (u mnie morele i maliny)
Kruszonka: z tego przepisu (można ją pominąć) 

Wykonanie:


Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Partiami dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej, ubijając na średniej mocy miksera tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na to wykładamy owoce, które posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 50 minut (do tzw.suchego patyczka).







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF