Pyszne, proste, mimo, że smażone to zdecydowanie bardziej lżejsze niż te tradycyjne - ziemniaczane. Delikatne w smaku, dlatego super smakowały podane z dipem czosnkowym i paprykowym. Osoby, które nie wyobrażają sobie tak lekkiego i bezmięsnego posiłku mogą pokombinować z sosem mięsnym np. bolognese, czy zwykłym klasycznym gulaszem.
Myślę, że taka wersja też będzie pyszna!
Myślę, że taka wersja też będzie pyszna!
Ale ja zapraszam dziś na taką najprostszą - bezmięsną i bardzo smaczną wersję placuszków cukiniowo-marchewkowych ❤
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- sól
- pieprz
Marchew umyć, oskrobać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinie umyć, przekroić na pół. Wydrążyć środek łyżeczką, resztę również zetrzeć na tarce (razem ze skórką). Dobrze ją odcisnąć.
Warzywa wymieszać z jajkiem, mąką, koperkiem i przyprawami. Masę nakładamy łyżką formując okrągłe placuszki. Smażymy na oleju na złoty kolor z dwóch stron.