Jeśli lubisz aromat migdałów - ten przepis jest idealny dla Ciebie 👌Mięciutkie, puszyste muffinki o zdecydowanym migdałowym aromacie skradły moje serce (i podniebienie oczywiście), bo kocham wszystko co migdałowe. O niewątpliwych walorach samej mąki migdałowej nie będę się rozpisywać, bo to blog kulinarny, a nie dietetyczny 😉 a opisów w internecie tysiące. Nadmienię tylko, że
mąkę migdałową możemy kupić gotową lub uzyskać domowymi sposobami mieląc na drobno obrane migdały.
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki migdałowej
- 2 jajka
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy 16g
- 80 g masła, roztopionego i wystudzonego
- szczypta soli
- aromat migdałowy
- dowolne owoce - u mnie borówki
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W jednej misce mieszamy ze sobą produkty suche czyli: obie mąki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, sól, cukier i cukier waniliowy. W drugim naczyniu produkty mokre: jajka, jogurt, masło i aromat. Następnie mieszamy zawartość obu miseczek.Ciasto wykładamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami do połowy wysokości. Posypujemy borówkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na około 20 minut (do tzw.suchego patyczka).-
-