Bardzo lubię takie proste, szybkie dania jednogarnkowe 😍 Kiełbaska, trochę pieczarek, kolorowe papryki i ogórek kiszony - praktycznie produkty, które zawsze mam pod ręką. Do mojego dania wykorzystałam cienkie, pikantne kiełbaski z szynki, ale możecie je zrobić także z cienkimi parówkami o dobrym składzie. Danie z tych, które im więcej się odgrzewa, tym nabierają większego smaku 😉
Składniki:
- 600 g pikantnych, cienkich kiełbasek (lub parówek)
- 2 małe cebule
- 200g małych pieczarek
- dowolne papryki: czerwona, żółta, zielona lub pomarańczowa
- 1 mała pikantna papryczka
- kilka małych ogórków kiszonych
- 500 g przecieru pomidorowego lub pomidorowej passaty
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka
- ziele angielskie
- liść laurowy
- oregano
- olej
- koperek lub natka
Wykonanie:
Kiełbaski i ogórki kiszone kroimy w plasterki. Pieczarki na ćwiartki, cebulę i papryki w kostkę (pamiętajmy, aby z ostrej papryczki usunąć pestki). Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, następnie kiełbaski. Po chwili dodajemy papryki oraz pieczarki. Mieszamy, doprawiamy przyprawami do smaku, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i zalewamy całość przecierem pomidorowym. Dusimy do miękkości papryki, uważając jednak, aby jej nie przegotować. Do gotowego dania dodajemy pokrojonego w plasterki ogórka kiszonego. Mieszamy, posypujemy natką lub koperkiem. Podajemy z pieczywem.