Szukaj na blogu

środa, 30 kwietnia 2025

BARDZO PROSTE CIASTO. KRUCHE CZEKOLADOWE Z BUDYNIEM

Bo prościej się nie da 😎 Zostało mi kruche, czekoladowe ciasto od sernika i nie miałam za bardzo czasu na wypiekanie z niego czegoś skomplikowanego. No i tak powstała najprostsza, słodka wersja ciasta do kawy.



Składniki na kruche ciasto: (tortownica 22 cm)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła 
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżka cukru pudru (łasuchy mogą dodać 2 😜)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Dodajemy kakao, cukier puder, masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz żółtka. Wyrabiamy zwarte ciasto. Dzielimy je na dwie części 2/3 i 1/3. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Ja zazwyczaj robię sobie takie kruche ciasto wieczorem, a następnego dnia kończę już tylko przygotowanie ciasta. 

Na warstwę budyniową:
  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (każdy o wadze 40g) 
  • 3 szkl mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy o wadze 16 g. 
Odlewamy ¾ szklanki mleka i rozrabiamy w nim budynie. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobione budynie. Mieszamy i zagotowujemy. 

Wykonanie:


Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy 2/3 naszego schłodzonego, kruchego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 8 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika i na podpieczony spód wykładamy ugotowany budyń. Na wierzch ścieramy resztę czekoladowego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 50-55 minut. Po wyjęciu studzimy. Posypujemy cukrem pudrem lub ozdabiamy polewą. Ponieważ ciasto nie jest mocno słodkie polałam je roztopioną, białą czekoladą. 







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF