Szukaj na blogu

niedziela, 7 lutego 2016

DROŻDŻOWE OBWARZANKI JAK Z ODPUSTU

Kiedy słyszę "obwarzanki" na myśl przychodzą mi wspomnienia odpustu, na który jeździła moja siostra do swojej cioci na wieś. Z każdej takiej odpustowej wyprawy przywoziła nam obwarzanki. Okrągłe precelki nie zachwycały może smakiem. Były nie słone, i nie słodkie, ale miały w sobie to "coś", co powodowało, że ręka sama sięgała po kolejnego. 
I tak mnie jakoś naszło, aby odtworzyć smak tamtejszych obwarzanek ... no może zrobić je w wersji trochę bardziej ekskluzywnej :-) ?
Myślę, że chyba mi się to udało. 
Chrupiące z na zewnątrz, puszystce w środku, posypane ulubionymi nasionami szczególnie z masłem i konfiturą wiśniową smakowały pysznie :)




Składniki: (na 18 niedużych sztuk)

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/4 szkl. wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru 
  • 1/3 szkl. oleju

1 jajko+ odrobina mleka - do posmarowania
dowolne ziarenka - do posypania ( u mnie sezam, czarnuszka, słonecznik)


Wykonanie: 



Zrobic rozczyn z drożdży, z odrobiny ciepłego mleka, łyżeczki mąki i cukru. Pozostawic na około 15 minut, aby "ruszył". Mąkę przesiać. Dodać do niej sól, cukier, rozczyn, resztę mleka i wody (ciepłej), rozczyn, a na końcu olej.
Wyrabiac  około 10 minut (ja wyrabiałam przy użyciu haków ), aż ciasto będzie elastyczne. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut (ciasto powinno lekko podrosnąć). 
Stolnicę posypujemy odrobiną mąki, wykładamy na nią ciasto i wyrabiamy chwilę (jest plastyczne, nie klei się). Następnie urywamy po kawałku ciasta, z którego formujemy długi wałeczek (ok 25-30cm). Na jednym z końców wałeczka robimy luźny supełek, a drugi koniec przekładamy dookoła powstałego kółka. 
Każdy obwarzanek smarujemy jajkiem rozkłóconym z odrobiną mleka i posypujemy sezamem, czarnuszką, dynią czy słonecznikiem.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st na ok. 20 minut.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF