Nie jestem wielką fanką szparagów. Same w sobie są bardzo delikatne w smaku, i dopiero w odpowiednim połączeniu dają nam istną ucztę dla podniebienia 😊 Tym razem lekko podgotowane zawinęłam w plastry wędzonego bekonu, który przypiekając się, dzięki swoim sokom nadawał szparagom dodatkowego aromatu. I do tego moje ulubione sadzone!
Nic więcej do szczęścia mi nie było trzeba 😉👌
Składniki:
- pęczek szparagów
- kilka plasterków wędzonego bekonu, dobrej szynki długodojrzewającej lub wędzonego boczku
- sól
- pieprz
- cukier
- olej
- 2-3 jajka
- 1-2 uprażonego sezamu
Wykonanie:
Szparagi myjemy, odcinamy końcówki i wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Dodajemy szczyptę soli i cukru i gotujemy je około 5 minut. Następnie wyjmujemy, studzimy i zawijamy po 3 szt w plaster bekonu. Układamy na blaszce (ja wcześniej wykładam ją folią aluminiową), posypujemy uprażonym wcześniej sezamem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 15-20 minut, aż nasz bekon nabierze chrupkości.
W tym czasie robimy sadzone jajka.
Kiedy szparagi z bekonem są gotowe przekładamy je na talerz, a nakładamy na wierzch przyrządzone jajka.