Bardzo fajny (a raczej smaczny) pomysł na pożywne danie obiadowe.
Do środka rozbitej piersi z kurczaka możemy włożyć wszystko co lubimy, nie musimy ściśle trzymać się przepisu.
Może to być kolorowa papryka, suszone pomidory lub inne ulubione warzywa. Zawijańca możemy jeść na ciepło z sosem i kaszą lub na zimno, pokrojonego na plastry.
Warunkiem jest tylko jak największa pierś.
Polecam przepis na różne domowe imprezy - na pewno zaskoczycie nim mile swoich gości 😊
Składniki na 2 szt:
- 2 duże piersi z kurczaka
- 10 plasterków bekonu
- serek kremowy typu philadelfia
- ser żółty
- mały brokuł
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- czosnek granulowany
Wykonanie:
Filet z kurczaka rozbijamy tłuczkiem najlepiej przez folię, aby nie porwać mięsa. Rozbity płat solimy, pieprzymy, posypujemy odrobiną czosnku granulowanego oraz słodkiej papryki. Następnie smarujemy go serkiem philadelfia lub innym białym twarożkiem i posypujemy startym na oczkach żółtym serem.
Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente, po czym studzimy i układamy różyczki brokuła na naszym filecie. Całość zwijamy ściśle i układamy na rozłożonych plastrach boczku.
Plastry boczku owijamy dokładnie wokół naszej drobiowej roladki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220st. Pieczemy ok. 25 minut.
Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente, po czym studzimy i układamy różyczki brokuła na naszym filecie. Całość zwijamy ściśle i układamy na rozłożonych plastrach boczku.
Plastry boczku owijamy dokładnie wokół naszej drobiowej roladki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220st. Pieczemy ok. 25 minut.