Szukaj na blogu

wtorek, 11 marca 2014

PULPETY Z INDYKA NA POMIDOROWYM RYŻU

Mięso mielone daje nam tysiące możliwości na pyszny obiad. 
A jeśli jest to mięso mielone z indyka to oprócz tego, że obiad jest smaczny jest i zdrowy :)  I takie właśnie są pulpety z indyka - delikatne w smaku i szybkie do zrobienia . 
Do tego puszysta otoczka ryżu  ugotowanego w aromatycznym sosie pomidorowym ... cóż chcieć więcej?



Składniki:
Na pulpety:

  • 500g mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka kaszy manny
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • słodka papryka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie


Na pomidorowy ryż:

  • 2 puszki pomidorów w sosie własnym
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • ząbek czosnku
  • oregano
  • bazylia
  • 1/2 bulionu
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • cebula
  • olej
  • woreczek ryżu 
  • ew. łyżka ukwaszonej śmietany


Wykonanie:

Mięso mielone mieszamy w misce z jajkiem, kaszą manną i przyprawami. Dobrze wyrabiamy. Mokrymi dłońmi formujemy nieduże pulpeciki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, sól, wkładamy pulpety i gotujemy ok 20 minut.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy na złoty kolor pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dorzucamy posiekany ząbek czosnku. Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat, sól, pieprz, bazylię, oregano oraz szczyptę cukru do smaku. Dolewamy 1/2 l bulionu. Wsypujemy woreczek ryżu i gotujemy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie sos i będzie miękki. Na zakończenie możemy dodać łyżkę ukwaszonej śmietanki, co dodatkowo wzbogaci smak potrawy.  Ugotowane wcześniej pulpety przekładamy do ryżu, posypujemy koperkiem i ... zjadamy ze smakiem :))






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF