Kolejna odsłona surówki z pekinki - tym razem wzbogacona o moje ulubione pędy bambusa.
Surówka i ich udziałem jest pysznie chrupiąca i ma zdecydowanie bogatszy, lekko egzotyczny smak.
Pokuśmy się więc dodawać je nie tylko do popularnej "chińszczyzny" :))
bo oprócz walorów smakowych są one także bardzo zdrowe: korzystnie wpływają na nasz układ pokarmowy oraz obniżają ciśnienie.
- 1 mała kapusta pekińska
- 1 marchewka
- 1/2 zielonego długiego ogórka
- 1/2 puszki pędów bambusa
- sól
- pieprz
- cukier
- łyżeczka majonezu
- łyżka jogurtu greckiego
- szczypiorek
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce na oczkach, ogórek kroimy w kostkę, pędy bambusa odcedzamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy sól, pieprz, odrobinę cukru oraz jogurt i majonez. Ilość jogurtu i majonezu zależy oczywiście od naszych upodobań smakowych. Jeśli nie boimy się kalorii można surówkę zrobić tylko z majonezem. Całość posypujemy obficie posiekanym szczypiorkiem albo inną zieleninką (koperek, natka) i chłodzimy w lodówce ok 1/2h.