Zobaczcie jaki fajny przepis znalazłam na tym blogu 😎 Mięsne COTTON BALLS zachwyciły mnie od pierwszego wejrzenia 😍 Przepis prosty (jak zresztą wszystkie z wykorzystaniem ciasta francuskiego), a efekt bardzo fajny. Najwięcej czasu zajmuje tutaj owijanie mięsnych kulek paskami ciasta francuskiego, ale z czasem dochodzi się do wprawy.
Polecam gorąco!
Składniki na mięsne kulki:
- ok 400 g mięsa mielonego
- 1 mała cebula
- 1 mała marchewka
- olej do smażenia
- przyprawy: u mnie sól, pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek, suszony czosnek
- 2 łyżki bułki tartej
- posiekana natka pietruszki
Dodatkowo:
op. ciasta francuskiego (o dobrym składzie)
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju na patelni. Do cebuli dodajemy startą na małych oczkach marchewkę, smażymy całość chwilę. Mięso mielone mieszamy w misce z przyprawami. Dodajemy bułkę tartą oraz wystudzoną zawartość patelni. Dobrze wyrabiamy masę. Lekko wilgotnymi dłońmi formujemy z masy małe kulki, troszkę większe od orzecha włoskiego.
Ciasto francuskie dzielimy na wąskie paseczki. Każdą mięsną kulkę owijamy paskami ciasta. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem, i możemy dodatkowo posypać je odrobiną sezamu czy czarnuszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st na 30 minut (do uzyskania złotego koloru).