Kocham wszystko co jest z młodej kapusty 😍 i często gości ona w letnim sezonie w mojej kuchni. A, żeby się nie znudziła - improwizuję i zmieniam trochę standardowe, klasyczne przepisy 😎 Tym razem zupę ugotowałam na sparzonej, wiejskiej wędzonej kiełbasie, a jako dodatek do tradycyjnych składników dodałam młodą cukinię i kalarepę. Taka zupa to kwintesencja smaku i aromatu 😀
Składniki:
- 2 kiełbasy polskie surowe
- 1 kiełbasa wiejska wędzona
- 1/2 główki białej kapusty
- 2 marchewki
- 1 mały seler
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 por
- 2 pietruszki
- 2 ziemniaki
- 1 mała cukinia
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
- pieprz ziołowy
- koperek
Wykonanie:
Kiełbasę zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu 20 minut. Jeśli kiełbasa nam napęcznieje, bez wyrzutów sumienia przebijamy ją, aby wszystkie soki tym razem trafiły do zupy. Kapustę szatkujemy. Wszystkie warzywa kroimy dowolnie w kostkę lub w słupki. Wkładamy do garnka z kiełbasą - oprócz ziemniaków i cukinii. Te, dodajemy po około 10 minutach. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Gotujemy do miękkości warzyw. Nastepnie kiełbasę wyjmujemy, kroimy w plasterki i dorzucamy do zupy. Dodajemy też do niej sporo posiekanego koperku.