Składniki:
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 250 g zimnego masła 82% tłuszczu
- 2 żółtka
- 2 czubate łyżki śmietany 18% ukwaszonej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 op cukru wanilinowego (16g)
- kilka kropli aromatu cytrynowego
Dodatkowo: powidła śliwkowe
Wykonanie:
Do mąki dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, posiekane masło. Wlewamy śmietanę, dodajemy aromat. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie wyjmujemy i dzielimy na 4 części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy cienko nadając mu kształt koła i dzielimy na 8 części (powstanie 8 trójkątów). Na podstawie każdego trójkąta nakładamy nasze nadzienie i zwijamy rogaliki. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 25 minut (aż się lekko zarumienią). Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.