Szukaj na blogu

wtorek, 19 maja 2020

PROSTE ROGALIKI NA KRUPCZATCE Z POWIDŁAMI



Składniki:
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g  zimnego masła 82% tłuszczu
  • 2 żółtka 
  • 2 czubate łyżki śmietany 18% ukwaszonej  
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 1 op cukru wanilinowego (16g)
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
Dodatkowo: powidła śliwkowe 


Wykonanie: 
Do mąki dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, posiekane masło. Wlewamy śmietanę, dodajemy aromat. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę,  zawijamy ją  w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie wyjmujemy i dzielimy na 4 części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy cienko nadając mu kształt koła i dzielimy na 8 części (powstanie 8 trójkątów). Na podstawie każdego trójkąta nakładamy nasze nadzienie i zwijamy rogaliki. Gotowe  układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 25 minut (aż się lekko zarumienią). Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. 












Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF