Pyszna i zdrowa zupka, ugotowana na warzywno-drobiowym bulionie (uważam, że do takiej zupy nie jest konieczne tłuste mięso).
Jest sycąca od zawartości ryżu i warzyw, a jednocześnie lekkostrawna. Zielony koperek wieńczy dzieło... jest pyszna ... polecam! 😍
Składniki:
- pół kalafiora
- pół brokuła
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- łodyga selera naciowego
- kawałek selera
- 5 skrzydełek drobiowych
- sól
- śmietana 12%
- koperek
- 100g ryżu
Wykonanie:
Z marchewki, pietruszki, selera, selera naciowego i skrzydełek gotujemy lekko osolony bulion. Kiedy warzywa i mięso będą miękkie wyjmujemy je na talerz,a bulion zasypujemy ryżem. Dodajemy w tym momencie warzywa, które nie wymagają długiego gotowania czyli kalafior i brokuł podzielony na różyczki. Gotujemy mieszając od czasu do czasu do momentu, kiedy ryż i warzywa będą miękkie (ok.25-30min). Doprawiamy solą do smaku. Ugotowaną zupę zabielamy śmietaną (wcześniej zahartowaną odrobiną zupy) oraz posypujemy obficie koperkiem.
Do mojej zupy trafia na koniec obrane mięsko ze skrzydełek i pokrojona marchewka.