Tym razem jagodowe nadzienie zamknęłam w kruchych, serowych pierożkach.
Są one pyszne zaraz po upieczeniu, jak i następnego dnia.
Nadzienie możemy modyfikować wg uznania, bo równie smaczne są z marmoladą lub nadzieniem z jabłek :))
Są one pyszne zaraz po upieczeniu, jak i następnego dnia.
Nadzienie możemy modyfikować wg uznania, bo równie smaczne są z marmoladą lub nadzieniem z jabłek :))
Składniki:
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 100g roztopionego masła
- 100g białego sera
- 1 całe jajko i 1 żółtko
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szkl. cukru
Na nadzienie jagodowe:
- jagody + cukier + 1 łyżka mąki ziemniaczanej - mieszamy
Lukier:
- cukier puder
- łyżka soku z jagód
Jajko i żółtko ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy pokruszony ser, rozpuszczone masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy ciasto. Blat stołu posypujemy odrobiną mąki. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką kółka. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę nadzienia jagodowego. Sklejamy dokładnie (na pół, jak pierogi). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175st, wkładamy pierożki i pieczemy do uzyskania złotego koloru (ok. 15-18 minut). Po wystudzeniu lukrujemy.