Bardzo lubię gotowane mięso.
Zdecydowanie więcej niż smażone. Mało kiedy jadam gulasz, zrazy, smażone klopsy mielone.... robię dla moich chłopaków, a sama wcinam wtedy zazwyczaj jakąś zupę 😎 Inaczej jest z mięsem gotowanym. Smakuje mi... dobrze się po nim czuję, noo... nie wpominając o tym, że jest zdecydowanie zdrowsze!
Dlatego staram się chociaż raz w tygodniu serwować gotowanego kurczaka lub indyka pod wszelaką postacią. Dziś w formie pulpecików z jarzynami. Dobór jarzyn jest oczywiście uzależniony od tego co lubimy,bo nie ma sensu gotować na siłę czegoś za czym nie przepadamy.
Tak więc... dziś pulpeciki - w otoczeniu tego, co lubimy najbardziej . Zapraszam!
Składniki na pulpety:
- 70 dkg piersi z indyka
- 2 jajka
- sól, pieprz
- słodka papryka
- 2 łyżki kaszy manny
Na sos:
- 1 cebula
- 1 marchewka
- kawałek selera naciowego
- kawałek papryki
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki groszku
- śmietana 18%
- natka pietruszki
- łyżka mąki
- bulion
Wykonanie:
Mielimy mięso z indyka. Dodajemy jajka, kaszkę manną, szczyptę mielonej papryki, szczyptę pieprzu i soli. Wyrabiamy mięso bardzo dokładnie .Formujemy pulpeciki, takie nie zbyt duże. Oprószamy mąką i smażymy na oleju na złoty kolor ze wszystkich stron.
W osobnych garnku na łyżce oleju (sklarowanego masła) podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, seler naciowy, kawałek czerwonej papryki oraz startą na małych oczkach marchewkę. Następnie podlewamy odrobiną bulionu, przekładamy z patelni nasze pulpeciki i całość gotujemy ok 20-25 min. Następnie zaciągamy sos mąką, dodajemy śmietanę, groszek i kukurydzę, doprawiamy całość solą i pieprzem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z ryżem lub kluseczkami. Smacznego!