Pyszna, aromatyczna, rozgrzewająca ...
Syta i gęsta, gwarantuję więc, że zaspokoi głód nawet tych, którzy za zupami nie przepadaja.
Czasem wzbogacam ją jeszcze o plasterki chorizo.
Zabielona śmietaną, bo barszczyk uwielbiam zabielany.
Jeśli nie lubicie kawałków warzyw w zupie, proponuję zblendować wszystko, i otrzymacie wtedy pyszny, buraczkowy krem 😍
Składniki:
- 1 żeberko wędzone
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- biała część pora
- 4 ugotowane buraki
- 2 ząbki czosnku
- 3 ziemniaki
- koperek
- pieprz czarny
- sól
- liść laurowy
- ziele angielskie
- majeranek
- sok z cytryny
- szczypta cukru
- śmietana 18%
- + jajka ugotowane na twardo
Wykonanie:
Żeberko zalewamy wodą, zagotowujemy. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, trochę soli i gotujemy ok 20 minut. Po tym czasie dorzucamy czosnek oraz warzywa (por, seler, pietruszkę, ziemniaki i marchewkę) pokrojone w paseczki lub w kostkę. Całość gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Przed końcem gotowania mięso wyjmujemy, obieramy, pokrojone wrzucamy do zupy. Dodajemy starte na dużych oczkach buraki, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, cukrem oraz odrobiną cytryny - do smaku. Gotujemy jeszcze około 10-12 minut. Na koniec dodajemy zahartowaną wcześniej śmietanę. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekanym koperkiem i podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.
Żeberko zalewamy wodą, zagotowujemy. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, trochę soli i gotujemy ok 20 minut. Po tym czasie dorzucamy czosnek oraz warzywa (por, seler, pietruszkę, ziemniaki i marchewkę) pokrojone w paseczki lub w kostkę. Całość gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Przed końcem gotowania mięso wyjmujemy, obieramy, pokrojone wrzucamy do zupy. Dodajemy starte na dużych oczkach buraki, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, cukrem oraz odrobiną cytryny - do smaku. Gotujemy jeszcze około 10-12 minut. Na koniec dodajemy zahartowaną wcześniej śmietanę. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekanym koperkiem i podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.