Szukaj na blogu

poniedziałek, 28 października 2013

ROLADKI SCHABOWE Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I BROKUŁAMI

Zainspirowana jednym z programów w kuchni+ postanowiłam zrobić roladki schabowe z szynką parmeńska. 
Tylko same roladki z szynką wydały mi się trochę "ubogie", więc postanowiłam pokombinować, aby farsz był bogatszy w smaku i ... w wyglądzie. Tak więc bordowa szynka została przykryta zielonym musem z brokuła i boczku (obawiałam się, że sam brokuł będzie mdły w smaku) i czerwoną marchewką. Wybór by trafny. 
Roladki wyszły bardzo smaczne a brokułowy mus zrobię na pewno jeszcze nie raz jako dodatek do II dania (np. jajka sadzonego), bo z dodatkiem przesmażonej na maśle cebulki i drobno pokrojonego boczku wyszedł bardzo smaczny :-)



Składniki:
  • 6 plastrów schabu
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej
  • 1 brokuł
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • kawałek boczku
  • musztarda
  • przyprawa do wieprzowiny
  • pieprz
  • sol
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • łyżka masła

Wykonanie:

Brokuł gotujemy wraz z marchewką w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy. Schab rozbijamy na cienkie plastry, smarujemy musztardą, posypujemy przyprawą do wieprzowiny i pieprzem. Odkładamy w chłodne miejsce na ok 1/2h. W tym czasie podsmażamy na łyżce masła drobno pokrojoną cebulkę, kiedy się zezłoci dorzucamy drobno pokrojony chudy boczek. Smażymy chwilę. Ostudzony brokuł dusimy widelcem, dodajemy do przesmażonej cebulki i boczku. Wszystko mieszamy solimy, pieprzymy do smaku. Na każdym rozbitym plastrze schabu układamy plasterek szynki parmeńskiej, na to łyżeczkę musu brokułowego, a na to wąski plasterek ugotowanej wcześniej marchewki. 



Zwijamy roladki dość ściśle obwiązując je nitką. Po wierzchu lekko solimy i pieprzymy. Rozgrzewamy olej i smażymy z każdej strony po 3 minuty. Następnie przekładamy z patelni na talerz, czekamy jak wystygną i ściągamy nitki. Na talerzyku rozkłócamy jajko, obtaczamy w nim dokładnie każdą roladkę, następnie przekładamy do bułki tartej i po obtoczeniu w bułce smażymy z każdej strony na złoty kolor.





PIKANTNY BARSZCZ Z CHORIZO I TŁUCZONYMI ZIEMNIAKAMI


Kolejna wariacja na temat zupy, którą kocham miłością bezgraniczną, a mianowicie czerwonego barszczu. 
Tym razem pikantna wersja tej pysznej i zdrowej zupy. Pikantna  od plasterków chorizo, która wspaniale komponuje się z tłuczonymi ziemniaczkami podanymi obok zupy .... albo jeśli wolimy, na oddzielnym talerzyku 😉




Składniki:

  • kawałek wędzonego żeberka
  • pętko kiełbasy chorizo
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • buraki (miałam 5 sztuk ugotowanych)
  • kawałek selera
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • łyżka octu lub trochę koncentratu buraczanego lub zakwasu buraczanego
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • majeranek
  • łyżka mąki
  • trochę śmietany 18%
Wykonanie:


Żeberko zalewam wodą, dodaję obrane marchewki, pietruszkę, seler i trochę soli. Gotuję na małym ogniu. Po jakiś 10 minutach od zagotowania dodaję pętko kiełbasy i roztarty ząbek czosnku. Całość gotuje do miękkości mięsa. Jeśli mięso jest już miękkie wyjmuje je, kiełbasę  oraz ugotowane warzywka. Buraki ścieram na dużych oczkach, żeby zupa była bardziej gęsta ścieram też 1 marchewkę. Przekładam wszystko do garnka z zupą i gotuję ok 10 minut, nie za długo, aby zupa nie straciła koloru. Kiełbasę kroję w plasterki i przekładam z powrotem do zupy. Całość doprawiam łyżką octu lub koncentratu buraczanego, solą, cukrem, pieprzem i obowiązkowo roztartym w dłoniach majerankiem.Następnie w miseczce rozrabiam łyżkę mąki i trochę śmietany: tutaj w zależności od smaku dodaję ukwaszoną - jeśli zupa jest wg mnie za mało kwaśna, lub słodką, jeśli zupa jest kwaskowa. Zawartość miseczki wlewam do zupy, zagotowuję i wyłączam gaz.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF