Szukaj na blogu

poniedziałek, 10 listopada 2025

ZEBRA. TYM RAZEM W 3 KOLORACH.

Czy klasyczna „zebra” może stać się jeszcze bardziej efektowna? Oczywiście! Przedstawiam Wam ciasto zebra w trzech kolorach, które zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem.
Bardzo lubię wracać do starych, prostych "maminych i babcinych" przepisów, które często odrobinę modyfikuję 😉


  • 5 jaj
  • 2,5 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 1 szkl oleju
  • 1 szklanka wody gazowanej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:

Wykonanie:


Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, cukier waniliowy oraz żółtka. Ciagle ubijając dodajemy po kolei pozostałe składniki: mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej, wodę gazowaną. Otrzymaną masę dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy 2 łyżki mąki + aromat cytrynowy, do drugiej 2 łyżki mąki + barwnik różowy, do trzeciej - 3 płaskie łyżki kakao + aromat migdałowy. Mieszamy już teraz tylko łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na środku foremki nakładamy na przemian łyżkę jasnego ciasta, na to łyżkę ciemnego, a następnie różowego. I tak do wyczerpania masy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 60 minut.
Po wystudzeniu ozdabiamy polewą. U mnie biała roztopiona czekolada w odrobinie śmietanki 30% i kilka kropli barwnika różowego. 









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF