Szukaj na blogu

wtorek, 6 maja 2025

BRZOSKWINIOWIEC. NA CZEKOLADOWYM BISZKOPCIE

Cienki czekoladowy biszkopt, warstwa brzoskwiniowego budyniu i galaretka z brzoskwiniami - to proste, mięciutkie, delikatne i aromatyczne ciasto. 




Składniki biszkopt czekoladowy: (blaszka 24 xm x 24 cm)

  • 3 jajka 
  • 80 g cukru
  • 60 g mąki 
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki oleju
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę (około 10 minut na średnich obrotach miksera). Do ubitych do białości jajek dodajemy przesianą i wymieszaną z kakao mąkę. Robimy to na 3 x delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy olej i mieszamy. Mase wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20 minut. Po wyjęciu studzimy. 

Składniki na masę brzoskwiniową:
  • 850 ml napoju Kubuś o smaku marchew-jabłko-brzoskwinia
  • 5 łyżek cukru
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 100 g masła

W jednej szklance soku rozpuszczamy 3 budynie. Pozostały sok wlewamy do garnuszka, dodajemy masło i cukier. Zagotowujemy. Na gotujący się sok wlewamy rozpuszczone budynie. Gotujemy 2-3 minuty stale mieszając, aż do zgęstnienia. Ugotowany budyń lekko studzimy i wylewamy biszkopt. Wyrównujemy. Odstawiamy do wystudzenia.

Dodatkowo:

  • 3 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 puszka brzoskwiń

Galaretki rozpuszczamy w 3 szkl wrzątku. Mieszamy, odstawiamy do ściągnięcia się. Brzoskwnie odsączamy z zalewy, najlepiej na sicie. Kroimy w kostkę. Układamy na wystudzonej masie budyniowej. Zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki. 







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF