Bardzo proste, szybkie i smaczne rurki z francuskiego ciasta. Do ich wykonania potrzebujemy metalowych rurek, na które nawiniemy paski ciasta. Jeśli nie mamy takowych, możemy zrobić ich "imitację" z folii aluminiowej. Do środka tych delikatnych, chrupiących rurek pasuje dosłownie każdy krem o lekkiej konsystencji lub tradycyjna bita śmietana. Ja do moich rurek przygotowałam delikatny krem z serka mascarpone.
PS. Mała rada: owijając rurki paskami surowego ciasta starajcie się nie naciągać ich, ponieważ podczas pieczenia popękają Wam tak jak mi ... co nie dodało im urody 😌
Składniki:
1 op. gotowego ciasta francuskiego
Na krem:
- 200 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 30% (zimnej, z lodówki)
- 3 łyżeczki cukru pudru (można więcej)
- 1/2 op. cukru waniliowego
- skórka otarta z 1 małej sparzonej cytryny
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem pudrem i cukrem waniliowym ok. 2 minuty. Następnie dodajemy serek, skórkę z cytryny i ubijamy mikserem na niskich obrotach do połączenia się składników.
Dodatkowo:
1 roztrzepane jajko do posmarowania rurek
Wykonanie:
Ciasto francuskie kroimy wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości około 2 cm. Następnie każdy pasek nawijamy na metalową foremkę do rurek. Przy użyciu pędzelka smarujemy jajkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 st. na 18-20 minut.
Po upieczeniu rurki zdejmujemy z foremek, i odstawiamy do wystudzenia. Następnie przy użyciu rękawa cukierniczego napełniamy je kremem.