Dziś mam coś dla miłośników pomarańczowego smaku 🧡
Pyszny, aromatyczny sernik na zimno z twarogu i serka mascarpone. U mnie wzbogacony pomarańczowym purre, które zostało mi od babki oraz kandyzowaną skórką pomarańczową. Przepis prosty i szybki, a efekt końcowy bardzo smaczny.
PS. Jeśli zdecydujecie się dodać do sernika skórkę pomarańczową proponuję ją pokroić nożem drobniej. Ja tego nie zrobiłam i krojąc skórka wypadała.
Składniki: (u mnie tortownica o średnicy 24 cm)
- 1 kg zmielonego twarogu
- 250 g serka mascarpone
- 1/2 szkl cukru pudru
- kilka kropli aromatu pomarańczowego
- 3 galaretki pomarańczowe rozpuszczone w 300 ml wrzątku
- 100 g skórki pomarańczowej/można pominąć
- 150 g pomarańczowego purre/można pominąć
Na wierzch:
- 2 galaretki pomarańczowe rozpuszczone w 300 ml wrzątku
- 100 ml śmietanki 30% o temperaturze pokojowej
- kilka kropli barwnika spożywczego pomarańczowego/można pominąć
3 galaretki rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia. W misie miksera ubijamy twaróg, serek mascarpone i cukier puder, do połączenia składników. Dodajemy wystudzoną (może być płynna) galaretkę oraz aromat. Ubijamy całość chwilę tylko do połączenia. Do gotowej masy dodajemy pomarańczowe purre, aromat oraz skórkę pomarańczową. Mieszamy łyżką, wylewamy do tortownicy wyłożonej folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy wierzch sernika. 2 galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia i lekkiego ściągnięcia. Kiedy galaretka zacznie tężeć dodajemy do niej trochę (około 100 ml) śmietanki 30% o temperaturze pokojowej i kilka kropli barwnika. Mieszamy i lekko tężejącą wylewamy na górę sernika. Ponownie wstawiamy do lodówki.