Szukaj na blogu

czwartek, 23 października 2025

PYSZNE MAŚLANE CIASTECZKA. Z DODATKIEM SMALCU

Czasami najprostsze przepisy są najlepsze 😍
Te maślane ciasteczka z dodatkiem smalcu to dowód, że tradycyjne połączenia wciąż mają moc! Wystarczy kilka podstawowych składników, by w krótkim czasie wyczarować kruche, aromatyczne ciasteczka, które smakują jak z najlepszej cukierni. Smalec nadaje im wyjątkowej struktury i sprawia, że długo zachowują świeżość. Szczelnie przechowane (w słoiku lub puszce) wytrzymają nam w pełni smaku nawet 10 dni.



Składniki: (na ok. 35-40 szt)
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 200 g zimnego masła 82% tłuszczu
  • 50 g czystego smalcu
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 1/2 szklanki cukru pudru (jeśli lubimy mocno słodkie wypieki, możemy zwiększyć ilość)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • dodatkowo kilka łyżeczek powideł lub marmolady
Wykonanie:


Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ja zazwyczaj używam do tego haków miksera, a na koniec szybko zagniatam ręcznie. Ciasto wkładamy do lodówki na ok 1h. Często przygotowuję sobie takie kruche ciasto wieczorem, a rano już tylko wycinam kształty i piekę. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0.5 cm, i wycinamy dowolne kształty (foremkami, kieliszkiem...). Ja wykrawałam ciastka specjalną foremką w kształcie kwiatka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek, przy użyciu worka cukierniczego nakładamy odrobinę powideł lub marmolady. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12-15 minut (tylko do lekkiego zrumienienia brzegów). Po upieczeniu studzimy.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF