Sos pomidorowy chyba lubią wszyscy :)
A sos cygański to taka jego "dobitniejsza" smakowo odmiana. Podany z makaronem stanowi pełnowartościowe danie obiadowe i ... to jakie smaczne danie!
Składniki na sos:
- 1 kg pomidorów
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- cukier
- ostra papryka
- słodka papryka
- łyżka kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
- pełnoziarnisty makaron
- pokrojone 3 korniszony
Wykonanie:
Pomidory wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem, po czym obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Paprykę, cebulę i czosnek kroimy na drobne kawałki i dodajemy do pomidorów razem z przyprawami. Wszystko gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając ok 30 minut. Ugotowaną masę miksujemy blenderem i przecieramy przez sito. Na koniec dodajemy do sosu łyżkę kwaśnej śmietany. Mieszamy i próbujemy czy sos jest odpowiednio doprawiony. Ugotowanym sosem polewamy makaron. Po wierzchu posypujemy pokrojonymi w korniszonami.