Dziś coś dla miłośników buraków i sera ... czyli dla mnie 😎 Uwielbiam wszelakie dania z burakami! A pysznie słodkie buraki w połączeniu z lekko słonym kozim serem są dla mnie smakowym strzałem w 10-tkę. Oczywiście możemy tutaj dowolnie zmieniać nasiona: dodać prażone orzechy czy ziarna słonecznika, a kozi ser zastąpić np fetą.
- 2 upieczone buraki
- ser kozi
- pestki dyni
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- czarnuszka
Dressing:
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
Wykonanie:
Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez ok. 1-1,5h w piekarniku nagrzanym do 200C W. Studzimy i obieramy. Ja korzystałam z możliwości kupienia upieczonych buraków, co jest bardzo wygodne. Pestki dyni, prażymy na suchej patelni. Składniki dressingu dokładnie mieszamy, ja robię to w małym słoiczku. Składniki sałatki układamy na półmisku dowolnie, polewamy dressingiem. Posypujemy pestkami dyni i czarnuszką.