Szukaj na blogu

piątek, 29 marca 2019

CIASTO DROŻDŻOWE BEZ WYRASTANIA (DLA POCZĄTKUJĄCYCH)

Udaje się zawsze!
Dlatego przepis polecam tym mniej wprawionym w drożdżowych wypiekach 😎
Nie wymaga przygotowania rozczynu i mozolnego wyrastania.
Wszystkie składniki wrzuca się kolejno do miski, odstawia na min 3 godziny, a potem miesza do połaczenia się: drewnianą łyżką lub hakiem miksera.
Tym razem moją drożdżówkę zrobiłam z prażonymi jabłkami, które wyłożyłam na ciasto, a całość posypałam obficie kruszonką.
No bo ciasto drożdżowe bez kruszonki - nie istnieje 😍
Szybko i prosto!
Polecam gorąco!



Składniki: (na blachę 31cmx41cm)
  • 10 dkg świeżych drożdży
  • 5 całych jaj
  • szczypta soli
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1 szkl. zimnego mleka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 5 szkl. mąki
  • aromat cytrynowy
  • dowolne owoce

Kruszonka - przepis tutaj

Wykonanie: 


Drożdże rozkruszyć na dnie miski, następnie wyłożyć na nie wszystkie składniki w podanej wyżej kolejności. Przykryć ściereczką i odstawić na min. 3 godziny (mozna na dłużej - ja często przygotowuję składniki w misce wieczorem, i zostawiam do rana. Ciasto nie musi stać w ciepłym!). Po tym czasie ciasto  wyrobić (ja zrobiłam to przy użyciu drewnianej łyżki. (Wyrabiałam ok. 5 minut, do momentu, kiedy wszystkie składniki połączyły sie i otrzymałam gładkie ciasto) i wyłożyć na posmarowaną masłem i posypaną mąką blachę. Oczywiście ciasto można wzbogacić dowolnymi owocami i posypać na wierzchu kruszonką 

 Piec 45 min w temp.175st.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF