Pieczona szynka 😍 Pyszny kawałek, chudego, zdrowego mięsa, który po przyrządzeniu możemy podać jako danie obiadowe (z powstałych soków zrobić do niej pyszny sos) albo zjadać na zimno z chrzanem, musztardą, ćwikłą czy sosem czosnkowym.
Do zrobienia mojej pieczeni użyłam szynki kulki o wadze 1.400 g. i do tej wagi podaję proporcje na solankę i marynatę.
Na solankę:
- ok 1.5 l letniej, przegotowanej wody
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnk
- 3-4 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- kilka kulek czarnego pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- 4 łyżki soli
Sól i przyprawy zalewamy wodą. Mieszamy, aby sól sie rozpuściła. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojony czosnek. Tak przygotowaną mieszanką zalewamy mięso, by było całkowicie zanurzone. Ostawiamy w chłodne miejsce na minimum 24 h (max do 3 dni).
Po tym czasie wyjmujemy szynkę z solanki, wycieramy i nacieramy przygotowaną marynatą,
do której użyłam:
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 3-4 przeciśniete przez praskę ząbki czosnku
- 1 łyżeczkę miodu
- 1 łyżeczkę słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżki majeranku
Następnie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w przykrytym naczyniu w 190 st przez 30 minut, po czym podlewamy mięso 1/2 szkl gorącej wody (jeszcze lepiej bulionu), zmniejszamy temperaturę do 150 st i pieczemy przez kolejną godzinę. Ostatnie 10 - 15 minut bez przykrycia.