Łatwe, proste, szybkie i stosunkowo tanie danie, bo najdroższym składnikiem jest tutaj tuńczyk z puszki. Więc jeśli tylko lubicie ryby, a nie macie czasu na długie stanie w kuchni - polecam gorąco! 😎
Składniki:
- 1 łyżka masła klarowanego/ ew.oleju
- 2-3 puszki tuńczyka w sosie własnym lub w oleju
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok 250 ml śmietanki 18% (jeśli nie liczymy kalorii śmietanka 30% będzie jeszcze lepsza)
- sól
- pieprz ziołowy
- spora ilość natki pietruszki
- ugotowany, dowolny makaron
Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Kiedy cebula zezłoci się dodajemy odsączonego tuńczyka i śmietankę (lub śmietanę). Podgrzewamy tylko do momentu zagotowania się sosu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, posypujemy natką. Podajemy z ugotowanym makaronem.