Proste, puszyste i fajnie wilgotne ciasto. Jak wszystkie ciasta z dodatkiem oleju, długo zachowuje świeżość. Aby podkręcić jego smak możemy dodać dowolne owoce: brzoskwinie, gruszki, czarną porzeczkę ... U mnie tym razem z wiśniami.
Polecam gorąco!
Składniki:
- 3 szkl mąki pszennej
- 4 całe jajka
- 3/4 szkl oleju
- 1 szkl. wody gazowanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szkl cukru
- 1 cukier waniliowy
- aromat cytrynowy
- 2 łyżki kakao
- ok. 300 g wiśni
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie po łyżce dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, olej i wodę gazowaną. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część pozostawiamy jasną - dodajemy do niej tylko kilka kropli aromatu cytrynowego, a do drugiej wsypujemy kakao i mieszamy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciemne ciasto, na to jasne. Widelcem robimy na cieście mazaje, aby delikatnie je wymieszać. Na wierzchu układamy wiśnie. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 50 min.