Pieprznik jadalny czyli nasza pospolita kurka ceniona jest przez nas za swój niepowtarzalny aromat i smak.
U mnie zdecydowanie nr 1 wśród wszystkich grzybów.
Po zupie kurkowej, którą ostatnio gotowałam,
przyszedł czas na jajecznicę z kurkami :)
U mnie zdecydowanie nr 1 wśród wszystkich grzybów.
Po zupie kurkowej, którą ostatnio gotowałam,
przyszedł czas na jajecznicę z kurkami :)
- 150g kurek
- 1 mała cebula
- 1 łyżka sklarowanego masła
- 4 jajka, roztrzepane
- sól, świeżo zmielony pieprz
- szczypiorek albo natka do posypania
Wykonanie:
Kurki dokładnie umyć, osuszyć, większe pokroić. Cebulę obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło. Zeszklić cebulkę, dodać kurki. Smażyć na średnim ogniu ok 10min(nie dłużej bo staną się twarde). Następnie wylać roztrzepane i posolone jajka, na małym ogniu usmażyć jajecznicę. Podawać posypaną odrobiną świeżo zmielonego pieprzu, natką lub grubym szczypiorkiem. Smacznego!