Szukaj na blogu

wtorek, 30 września 2025

WYSOKOBIAŁKOWA PASTA DO CHLEBA

Szybka, pożywna i pełna białka pasta do chleba to świetny pomysł na śniadanie, kolację albo zdrową przekąskę w ciągu dnia. Dzięki połączeniu tuńczyka, jajek i skyru otrzymujemy kremową konsystencję oraz solidną porcję białka, która wspiera regenerację mięśni i zapewnia sytość na długo. Dodatek papryki, lekkiego majonezu i musztardy nadaje całości świeżości oraz wyrazistego smaku. To idealna alternatywa dla klasycznych past kanapkowych – lżejsza, a jednocześnie bogatsza w wartości odżywcze.


Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 

  • 150 g skyru naturalnego

  • 1 łyżka lekkiego majonezu

  • 1 łyżeczka musztardy (np. sarepskiej lub dijon)

  • ½ czerwonej papryki (drobno pokrojonej w kostkę)

  • sól, pieprz, szczypiorek, natka pietruszki lub koperek 

Wykonanie:


Jajka obierz i pokrój w drobną kostkę lub rozgnieć widelcem. Tuńczyka odsącz z zalewy i przełóż do miski w jajkami. Dodaj skyr, majonez i musztardę, a następnie wymieszaj do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Dorzuć pokrojoną paprykę i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i – dla świeżości – posiekanym szczypiorkiem, natką pietruszki lub koperkiem.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF