Pyszna wiosenno-letnia zupa z młodym kalafiorem w roli głównej. Podkreśleniem jej lekkości są delikatne kluski na śmietanie (przepis na nie tutaj) zamiast tradycyjnego makaronu czy ziemniaków.
Polecam!
- 1/2 kg skrzydełek
- 1 mały kalafior
- 2 młode marchewki
- kawałek selera
- łodyga selera naciowego
- świeży koperek
- śmietana 18%
- sól
- ziele angielskie
- liść laurowy
Wykonanie:
Skrzydełka zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok 15 min, po czym dorzucamy warzywa: marchewkę, seler, seler naciowy i kalafior podzielony na różyczki. Solimy i gotujemy do miękkości warzyw. Kiedy warzywa są już miękkie wyjmujemy je, kroimy w kostkę, wrzucamy ponownie do zupy, skrzydełka wyjmujemy, obieramy z mięsa, które również dorzucamy do zupy. Oczywiście warzywa można najpierw pokroić i gotować już pokrojone, jednak ja zawsze dodaję warzywa do wszelkich zup w całości i kroję dopiero po ugotowaniu - bo tak jest mi wygodniej.
Zabielamy zupę śmietaną i posypujemy dużą ilością koperku. Dodajemy ugotowane wcześniej kluseczki.