Bardzo szybki i prosty przepis na sernik, o delikatnej, wręcz piankowej strukturze. Robi sie go migusiem, i zaręczam, że poradzą sobie z nim nawet osoby, które jak to się mówi potrafią przypalić wodę na herbatę 😎
Przy robieniu korzystałam z miksera, ale jeśli nie posiadamy takowego sprzętu - i ze spodem, i z masą serową poradzimy sobie bez niego.
Składniki na ciasto: (u mnie tortownica o średnicy 25cm)
- 2 szklanki mąki
- 160 g roztopionej margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- 2 żółtka
Z wszystkich podanych składników zagnieść kruszonkę. Całość podzielić na 2 części: większa posłuży za spód sernika, mniejszą posypiemy wierzch.
Masa serowa:
- 1 kg serków dowolnych homogenizowanych waniliowych (osobiście polecam serki Rolmlecz, ale inne też mogą być)
- 0,5 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 100 g roztopionej i schłodzonej margaryny (lub masła)
- 1 budyń śmietankowy 40g z cukrem
- 4 białka
- 2 żółtka
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny + odrobina soku
dodatkowo: jeśli lubimy dowolne owoce (u mnie świeże brzoskwinie)
Serki homogenizowane ubijamy mikserem z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami i budyniem. Dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną margarynę (lub masło). Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka, skórkę i sok z cytryny (lub aromat cytrynowy). Mieszamy całość łyżką.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciemnego ciasta wykładamy na spód, na to wylewamy delikatnie masę serową, układamy małe kawałki owoców, a następnie posypujemy resztą ciemnego ciasta.