Szukaj na blogu

piątek, 7 marca 2025

DROŻDŻOWE ROGALE Z POWIDŁAMI I CUKROWĄ SKÓRKĄ

Miały być małe, zgrabne rogaliki, a wyrosły ... sporej wielkości rogale 😂 Które niestety popękały podczas pieczenia 😌 Nie wyglądają więc pokazowo, ale co tam, postanowiłam opublikować przepis, bo rogale są pyszne! Mięciutkie w środku, a na zewnątrz pyszna, chrupiąca, cukrowa skórka  😍 
Dla mnie zdecydowanie lepsze niż takie polukrowane, gdyż osobiście nie jestem amatorem lukru czy polewy.

 

Składniki: (10-12 sporych rogali )
  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy o wadze 16 g.
  • 100 g rozpuszczonego, ciepłego masła 
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
Dodatkowo:
  • powidła - do nadziania
  • 1 żółtko + łyżka mleka do posmarowania rogali
  • cukier po posypania rogali

Wykonanie:


Do miseczki z ciepłym mlekiem dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i rozkruszone drożdże. Mieszamy, odstawiamy do podrośnięcia.
Do misy miksera wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajka, skórkę z cytryny, wyrośnięty rozczyn oraz roztopiony tłuszcz. Ubijamy hakiem do połączenia składników. Następnie przekładamy na stolnicę, podsypujemy niewielką ilością mąki i wyrabiamy chwilę. Ciasto dzielimy na 10-12 części. Z każdej formujemy kulkę, którą rozwałkowujemy na prostokąt. Na górze nakładamy łyżeczkę powideł i zwijamy do połowy prostokąta. Od połowy ciasto nacinamy tworząc paski. Zwijamy do końca formując rogale.


Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem, i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 18-20 minut (do zezłocenia).





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF