Biała kiełbasa idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju farsze,
ze względu na swój smak i aromat.
Robię często roladki z mięsa indyczego z dodatkiem białej kiełbasy czy też roladki ze schabu z pysznym środkiem z białej kiełbasy. Tym razem moje kiełbaski otuliłam sałatą i plasterkami topionego sera, co dodatkowo wzbogacio smak dania.
Przepis jest prosty i może być fajną alternatywą
dla klasycznych mielonych 🍴
U mnie z sosem pieczarkowym ,ziemniakami i warzywami 😋
- kilka sztuk białych, cienkich kiełbasek
- kilka liści sałaty (ew. kapusty pekińskiej)
- tyle samo ile kiełbasek - plastrów topionego, żółtego sera
- mięso mielone (u mnie łopatka - ilość dowolna)
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- majeranek
- 2-3 łyżki bułki tartej
- olej
Wykonanie:
Zmielone mięso połączyć w misce z jajkiem, bułką tartą, zrobno pokrojoną cebulą, solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wyrobić. Każdą białą kiełbaskę zawinąć w liść sałaty, a następnie w plasterer topionego sera. Całość obłożyć mięsem mielonym, tworząc zgrabną roladkę.
Na patelni rozgrzać olej. Na oleju obsmażyć w każdej strony roladki na lekko brązowy kolor. Nastepnie przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180s na około 15 minut, aby dopiekły sie w środku. Równie dobrze, możemy podlać je bulionem i dusić na małym ogniu.
Podawać z ziemniakami , buraczkami lub ulubioną surówką 😍