Biała kiełbasa  idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju farsze, 
ze względu na swój smak i aromat. 
Robię często roladki z mięsa indyczego z dodatkiem białej kiełbasy czy też roladki ze schabu z pysznym środkiem z białej kiełbasy. Tym razem moje kiełbaski otuliłam sałatą i plasterkami topionego sera, co dodatkowo wzbogacio smak dania. 
Przepis jest prosty i może być fajną alternatywą 
dla klasycznych mielonych 🍴
U mnie z sosem pieczarkowym ,ziemniakami i warzywami 😋
- kilka sztuk białych, cienkich kiełbasek
 - kilka liści sałaty (ew. kapusty pekińskiej)
 - tyle samo ile kiełbasek - plastrów topionego, żółtego sera
 - mięso mielone (u mnie łopatka - ilość dowolna)
 - 1 cebula
 - 1 jajko
 - sól
 - pieprz
 - majeranek
 - 2-3 łyżki bułki tartej
 - olej
 
Wykonanie:
Zmielone mięso połączyć w misce z jajkiem, bułką tartą, zrobno pokrojoną cebulą, solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wyrobić. Każdą białą kiełbaskę zawinąć w liść sałaty, a następnie w plasterer topionego sera. Całość obłożyć mięsem mielonym, tworząc zgrabną roladkę.
Na patelni rozgrzać olej. Na oleju obsmażyć w każdej strony roladki na lekko brązowy kolor. Nastepnie przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180s na około 15 minut, aby dopiekły sie w środku. Równie dobrze, możemy podlać je bulionem i dusić na małym ogniu.
Podawać z ziemniakami , buraczkami lub ulubioną surówką 😍