Szukaj na blogu

czwartek, 12 grudnia 2024

PISTACJOWE CIASTECZKA CRANBERRY NOEL

Bożonarodzeniowe ciasteczka Cranberry Noel już dawno 
skradły moje serce ❤. Twórcą oryginalnego przepisu jest Martha Stewart. Mocno maślane, mięciutkie, proste i szybkie w wykonaniu ... jak widzicie same zalety! A, co najważniejsze są przepyszne mimo swej prostoty w wyglądzie i wykonaniu. Okazuje się po raz kolejny, że przepis kulinarny  nie musi być mega długi i skomplikowany, żeby efektem było coś pysznego. 
Na blogu jest już przepis na maślane ciasteczka cranberry noel
Tym razem lekko zmodyfikowałam proporcje, i wzbogaciłam ciastka moimi ulubionymi pistacjami.
Pychota! 👌👌👌



 Składniki: (na ok 60 szt)
  • 175 g masła 82% tłuszczu
  • 250 g mąki pszennej
  • 75 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mleka
  • 40 g posiekanych pistacji
  • 40 g suszonej żurawiny
Wykonanie:

Masło, cukier puder, sól, mleko i cukier waniliowy ucieramy w misie miksera. Następnie dodajemy mąkę i jeszcze chwilę ucieramy do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec wsypujemy żurawinę i pistacje, mieszamy łyżką lub jeśli nam wygodniej dłońmi, do połączenia się bakalii z ciastem. Następnie dzielimy ciasto na dwie części i z każdej formujemy wałeczek o średnicy ok. 4 cm. Zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na ok 2h. Po schłodzeniu nasz wałek kroimy na 5 mm. "plasterki".

 Ja dodatkowo z każdego plasterka wycinałam metalową foremką kwiatki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok.12 minut w temp. 190°. 









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF