Szukaj na blogu

poniedziałek, 28 lipca 2014

PALUCHY Z INDYKA Z PIECZARKAMI

Pyszne paluchy z indyczego mięsa, dla zaostrzenia smaku z pieczarkowo-cebulowym farszem. 
Mąż miał z frytkami i surówką, a ja zajadałam się z fasolką, marchewką i groszkiem na ciepło. Pyszny, prosty i zdrowy obiad :)) 
Często do niego wracam, zmieniając tylko obiadowe dodatki :)) 
Polecam gorąco!




Składniki:

  • 500g mięsa z indyka (ja miałam pierś)
  • 1 jajko
  • 150g pieczarek
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • 2 ząbki czosnku
  • bułka tarta
  • olej



Wykonanie:


Mięso mielimy razem z 1 cebulą i czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką. Dodajemy jajko i dokładnie wyrabiamy. Na oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę i pokrojone drobno pieczarki . Doprawiamy je solą i pieprzem. Odciskamy ew.sok, który puściły pieczarki. Na zwilżoną dłoń nakładamy łyżkę mięsa mielonego, rozpłaszczamy je nadając mu kształt prostokąta. Na środek nakładamy pieczarkowy farsz. Mięso "sklejamy" nadając kształt podłużnego palucha. Każdy panierujemy w bułce tartej i smażymy z wszystkich stron na oleju.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF