Pyszne kawałki chudej wieprzowiny zatopione w aromatycznym sosie. Mniam, mniam jakie to było dooobre 😍
Gorąco polecam przepis 👍
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgQ0jBaDWonbr-z3ppqCuukacLxj_2c6akw5jXxQa_V1u6aIb06x3eroWbGNePgSdsUjYn7HYox21GggtSSMhqREEWoer2bloMHT-Ksqu5R2PN0Eg4eMtHOl_ebPNO47le0NOGjBaC77tre/s640/DSC_0013.JPG)
Składniki:Gorąco polecam przepis 👍
- 1 kg mięsa wieprzowego (schab, chuda łopatka, szynka)
- 1 op mieszanki chińskiej (u mnie mrożona)
- 200g małych pieczarek
- sól
- pieprz
- curry (jeśli lubimy)
- papryka słodka i ostra
- 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- 2 łyżki mąki (do zagęszczenia sosu)
- olej
Wykonanie:
Mięso kroimy na dowolne kawałki. Każdy posypujemy obficie przyprawami. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dorzucamy czosnek, ziele angielskie i podlewamy wodą lub bulionem tak, aby zakrył nam mięso. Dusimy około 30-40 minut, po czym dorzucamy oczyszczone pieczarki (małe - w całości, większe kroimy) oraz mieszankę chińską. Ewentualnie doprawiamy do smaku i dusimy całość do miękkości mięsa i warzyw. Kiedy potrawa jest gotowa zaciągamy nasz warzywny sos odrobiną mąki rozrobionej w zimnej wodzie.