Domowe - najlepsze 💗
Chyba nie muszę o tym nikogo przekonywać 😉 Domowe cukierki a'la krówki są przepyszne. Mocno słodkie i mocno śmietankowe. No i co najważniejsze nie zawierają żadnych dziwnych dodatków ... , które niestety możemy odnaleźć na etykietach nawet tych renomowanych słodyczy.
Chyba nie muszę o tym nikogo przekonywać 😉 Domowe cukierki a'la krówki są przepyszne. Mocno słodkie i mocno śmietankowe. No i co najważniejsze nie zawierają żadnych dziwnych dodatków ... , które niestety możemy odnaleźć na etykietach nawet tych renomowanych słodyczy.
Takie cukierki to dla mnie taki trochę powrót do dzieciństwa... wspomnienie domu rodzinnego...
Do takiej dawki słodkości - "mała czarna" będzie idealnym dodatkiem 😊
Do takiej dawki słodkości - "mała czarna" będzie idealnym dodatkiem 😊
Składniki: (na dość dużą porcję)
- 400 g cukru
- 200 g masła
- 1 cukier waniliowy
- 500 ml śmietany kremówki
Wykonanie:
Śmietanę mieszamy z cukrem. Stawiamy na kuchenkę, dodajemy masło i doprowadzamy do wrzenia. Następnie odrobinę zmniejszamy gaz i gotujemy do momentu, aż masa stanie się gęsta i kleista. Ponieważ ja robiłam dużą porcję trwało to niestety aż 2 godziny. Jeśli zrobimy z połowy porcji musimy masę gotować około 1 godziny. Jeśli nie jesteśmy pewni czy masa jest już odpowiednio gęsta, nakładamy na talerzyk kilka kropli - jeśli po chwili są zastygnięte to znak, że masa jest gotowa. Gotową masę krówkową przekładamy do naczynia wysmarowanego olejem lub dowolnych silikonowych foremek (tych nie musimy smarować olejem) zostawiamy do całkowitego zastygnięcia.