Pyszne, mięciutkie, aromatyczne placuszki są moimi ulubionymi. Nie wymagają od nas ani wielkich nakładów finansowych, ani dużo czasu 😎 Po usmażeniu możemy je posypać cukrem pudrem lub podać z powidłami czy prażonymi jabłkami. Polecam ten prosty przepis!
- 1 szkl (ok 150-160g) mąki pszennej
- 1/2 szkl mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2-3 jabłka
- olej - do smażenia
- 2 starte na oczkach jabłka
- skórka otarta z 1 małej sparzonej cytryny
Żółtka oddzielamy od białek, ubijamy je z cukrem, mlekiem, olejem, mąką, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do masy dodajemy starte na oczkach jabłka, skórkę cytrynową i ubite na sztywno białka. Mieszamy delikatnie to połączenia składników. Smażymy średnie placuszki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przekładamy na chwilę na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z ew. nadmiaru tłuszczu.