Dzisiejsza wersja bigosu z młodej kapusty (który uwielbiam!) została zaostrzona przez dodanie sporej ilości przesmażonego pora. Bigos z dodatkiem pora jest ostrzejszy, intensywniejszy w smaku zdecydowanie, i fajnie komponuje się z delikatnym smakiem kapusty.
Bigos z młodej kapusty robi się niesamowicie szybko. Możemy wykorzystać go jako wiosenne danie obiadowe, a ja mogłabym go jeść równie dobrze na śniadanie i kolację bo ... uwielbiam 💗
Zachęcam do przejrzenia moich poprzednich wersji takiego bigosu, bo jest ich już na blogu naprawdę sporo 😉
- 1 główka młodej kapusty
- 4 szt. pora (biała część)
- 2-3 pętka dobrej kiełbasy
- ok. 300 ml soku pomidorowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- pieprz
- sól
- ostra i słodka papryka
- olej
- zielenina
Wykonanie:
Pora kroimy na talarki, smażymy na oleju około 5 minut po czym dodajemy pokrojoną na plasterki kiełbasę. Kapustę szatkujemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie około 15 minut. Następnie wodę odlewamy, do kapusty wrzucamy zawartość patelni, dodajemy sok pomidorowy, koncentrat i przyprawy. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu dosłownie 10 minut, aby smaki wzajemnie przeszły. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem lub natką.