Szukaj na blogu

niedziela, 23 października 2016

PULPETY MIĘSNO-JAGLANE W ŚMIETANOWYM SOSIE Z POMIDORAMI I PAPRYKĄ

Pulpety kochamy chyba wszyscy 💗 
I ja nie jestem tutaj wyjątkiem 😉
Zdecydowanie bardziej wolę mięso gotowane niż smażone, stąd moje uwielbienie do wszelakich gotowanych klopsików czy pulpetów. 
Dziś wersja z dodatkiem pysznej (i zdrowej - ale to wszyscy wiemy doskonale) kaszy jaglanej. 
Pulpety z jej dodatkiem są  dosłownie aksamitne w smaku. 
A, żeby nie było zbyt delikatnie, podałam je z wyraźnym w smaku 
sosem pomidorowo-paprykowym.


Składniki:

  • ½ szklanki kaszy jaglanej suchej
  • ½ kg mielonego mięsa (u mnie udziec z indyka, ale równie dobrze może być łopatka, karkówka czy szynka)
  • 1  marchewka
  • łodyga selera naciowego
  • 1 jajko
  • trochę majeranku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz ziołowy


Wykonanie:

Jak gotować poprawnie kaszę jaglaną pięknie zobrazowała Daria Ładocha na swoim blogu:


Ugotowaną kaszę studzimy. Dodajemy do mielonego mięsa wraz z jajkiem i przyprawami. Dokładnie wyrabiamy całość, aż do uzyskania zwartej masy. W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę z marchewkę, selerem naciowym, liściem laurowym, zielem angielskim. Wilgotnymi dłońmi formujemy nieduże pulpety i delikatnie wkładamy na wrzątek. Gotujemy od momentu wypłynięcia jeszcze około 20 minut. 

  • Sos pomidorowo-paprykowy:

  • 1 litr soku pomidorowego (lub pomidorowej passaty)
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • szczypta cukru
  • szczypta wędzonej papryki
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • śmietana 18%
  • koperek lub natka pietruszki

Wykonanie: 

Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, czosnek i pokrojoną drobno paprykę.
Wlewamy sok pomidorowy, przyprawiamy solą, pieprzem, wędzoną papryką i szczyptą cukru. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Jeśli lubimy, dodajemy na koniec zahartowaną wcześniej śmietanę, i posypujemy posiekaną natką lub koperkiem. S😊macznego !






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF