Bigos z młodej kapusty gotuję obowiązkowo kilka razy w sezonie, bo kocham młodą kapustę miłością niezmienną od wielu, wielu lat ... 
Niestety już później nie smakuje ona tak, jak na przełomie maja i czerwca, tak więc staram się w tym czasie gotować z niej najróżniejsze potrawy i robić najróżniejsze surówki. 
Na blogu jest już przepis na bigos z młodej kapusty - wariacja nr 1, bigos z młodej kapusty - wariacja nr 2 oraz  lekki bigos z młodej kapusty - wariacja nr 3. 
Dziś czas na wariację nr 4 😊
Zapraszam 👌
Składniki:
- ok 500 g łopatki
 - 200 g małych pieczarek
 - 1 główka młodej kapusty
 - 1 cebula
 - koncentrat lub passata pomidorowa (ilość do smaku)
 - sól
 - pieprz
 - słodka papryka
 - olej
 - koperek
 
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy ok 15 minut, po czym odcedzamy zostawiając odrobinę wody.
Łopatkę kroimy w małą kostkę, solimy, pieprzymy, posypujemy papryką i odstawiamy na 20 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni olej i dość mocno podsmażamy mięso z każdej strony. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę i całość smażymy jeszcze chwilę. Na koniec dorzucamy oczyszczone pieczarki (w całości jeśli są małe).
Całość chwilę podsmażamy, a następnie przekładamy do kapusty. Dodajemy koncentrat lub passatę pomidorową i dusimy do miękkości mięsa. Na końcu dodajemy przyprawy: sól, pieprz. Dokładnie mieszamy. Posypujemy koperkiem.