Szukaj na blogu

wtorek, 30 lipca 2013

SANGRIA - WYRÓB DOMOWY

Sangria kojarzy mi się zawsze z latem... urlopem, plażą... przystojnymi Hiszpanami (pięknymi Hiszpankami również), słońcem czyli ze wszystkim tym, co miłe i przyjemne. Bo taka właśnie jest Sangria.
 Pyszna i niepozorna... potrafi ... zawrócić w głowie, oj potrafi! 
Wspominając urlop w Hiszpanii postanowiłam zrobić sobie namiastkę tego pysznego trunku.



Składniki:

  • butelka słodkiego czerwonego wina (ja miałam poziomkowe)
  • szklanka czerwonego półsłodkiego wina 
  • woda mineralna lekko gazowana
  • owoce (pomarańcze, brzoskwinie, arbuz, kiwi lub inne dostępne)
  • lód




Wykonanie:

Jest dziecinnie proste. Owoce dokładnie myjemy, obieramy ze skórki kroimy w plasterki.Wrzucamy do dzbanka, zalewamy winem i wstawiamy do lodówki na ok 1h. Po wyjęciu uzupełniamy niewielką ilością wody mineralnej i wrzucamy kilka kostek lodu.





LECZO Z KISZONĄ KAPUSTĄ

Leczo z kiszoną kapustą to mój nowatorski pomysł na danie jednogarnkowe z tego co lubię najbardziej: karkówki, kapusty kiszonej, papryki i czerwonej fasoli. 
Smaczne, pożywne, trochę odbiegające od standardów....danie zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Polecam!

A potrzebujemy:
  • 1/2 kg karkówki
  • 1 paprykę czerwoną
  • 1 paprykę żółtą
  • 400g kapusty kiszonej
  • 1 cebulę
  • 200g pieczarek
  • puszkę czerwonej fasoli
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • przyprawę do leczo
  • przyprawę do karkówki
  • puszkę krojonych pomidorów w sosie własnym lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia mięsa
  • koperek
  • sól
  • ostrą paprykę




Wykonanie:

Karkówkę kroimy na plastry, lekko rozbijamy, posypujemy przyprawą do karkówki, wstawiamy do lodówki na ok 1h. Kapuste kiszoną szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości, po ugotowaniu odcedzamy. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę kroimy w kostkę. Karkówkę smażymy na oleju z każdej strony ok 5 minut, po czym przekładamy do odcedzonej kapusty. Na oleju po karkówce podsmażamy pieczarki, pokrojoną cebulę oraz paprykę. Całość przekładamy do garnka z kapusta i karkówką. Mieszamy, dodajemy przyprawę do leczo, ostrą paprykę, pomidory w sosie własnym i gotujemy na małym ogniu ok 10 minut. Na koniec dodajemy czerwoną fasolę, posypujemy koperkiem, zjadamy ze świeżym pieczywem.... Smacznego!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF