Szukaj na blogu

piątek, 12 grudnia 2025

ŚLEDZIE Z GRZYBAMI I NATKĄ PIETRUSZKI

 Dziś proponuję połączenie wyjątkowo aromatyczne – śledzie z grzybami i świeżą natką pietruszki. To idealna propozycja zarówno na wigilijny, świąteczny stół, ale i nie tylko.
Proste, szybkie do zrobienia, nie mocno octowe ... Oczywiście ilość octu w zalewie możemy dowolnie regulować w zależności od naszych upodobań smakowych. Ja zawsze przygotowuję wersję o średnim natężeniu smakowym czyli: trochę cukru, trochę octu, trochę pieprzu 😉 Soli nie dodaję, bo śledzie mimo wymoczenia zawsze puszczają jeszcze sól. 



Składniki:
Zalewa:
  • zalewa od grzybków
  • 1/4 szkl oleju o neutralnym smaku
  • pieprz
  • ew. 2 łyżki octu + szczypta cukru - tu panuje dowolność, doprawiamy jak lubimy
Wykonanie:

Filety śledziowe moczymy w wodzie kilka godzin. Następnie wodę wylewamy, a śledzie kroimy na kawałki. Cebule kroimy w piórka. Ja nie lubię twardej, surowej cebuli w śledziach. Zalewam ją odrobiną wrzątku, dodaję łyżeczkę koncentratu i gotuję na małym ogniu 5 minut, po czym odcedzam. Grzybki kroimy ma mniejsze kawałki (jeśli mamy duże) lub zachowujemy w całości. Natkę kroimy drobno. W słoiku układamy warstwami śledzie, grzybki, cebulę posypując każdą warstwę natką. Równie dobrze możemy wszystkie składniki wymieszać w misce i taką mieszankę ułożyć w słoiku. Całość zalewamy zalewą od grzybków wymieszaną z olejem i pieprzem. Jeśli zalewa jest dla nas zbyt delikatna - doprawiamy ją do smaku. Wstawiamy do lodówki na 1 dobę. 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF