To proste, lekkie ciasto bez pieczenia powstało "z potrzeby chwili" 😊 Potrzebowałam jakieś ciacho na następny dzień, a w sklepie mieliśmy akurat w promocji jogurty Jogobella ... więc postanowiłam coś z nich stworzyć 😎
Inspiracją było ciasto z pysznego bloga Ewy Z cukrem pudrem.
Wyszło bardzo smacznie 😍
Warstwa malinowa przezroczysta:
Na masę malinową I:
500 g jogurtu owocowego (u mnie malinowy)
100 g malin
2 galaretki malinowe + 180 ml gorącej wody.
2 galaretki malinowe
800 ml gorącej wody
Na masę malinową II:
500 g jogurtu malinowego
100 g malin
2 galaretki malinowe + 180 ml gorącej wody
Na wierzch:
ok 300 g malin
Na wierzch:
ok 300 g malin
2 galaretki malinowe + 900 ml gorącej wody
Wykonanie:
Galaretki rozprowadzamy w 180 ml gorącej wody, studzimy. Wystudzone miksujemy z jogurtem, wrzucamy maliny i delikatnie mieszamy.
Masę wkładamy do lodówki, kiedy będzie miała konsystencję gęstej śmietany wylewamy ją do foremki, wstawiamy do lodówki do zgęstnienia.
2 galaretki malinowe rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Kiedy zaczną lekko tężeć wylewamy je na masę jogurtową i wstawiamy do lodówki.
Następnie przygotowujemy kolejną warstwę jogurtową tak samo jak warstwę I. Wylewamy ją na stężoną galaretkę malinową i wstawiamy do lodówki. Kiedy II warstwa stężeje układamy na niej maliny.
Ostatnie dwie galaretki malinowe rozpuszczamy w 900 ml wrzątku, schładzamy, kiedy zaczną tężeć, wylewamy je na maliny.
Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc.
Wykonanie:
Galaretki rozprowadzamy w 180 ml gorącej wody, studzimy. Wystudzone miksujemy z jogurtem, wrzucamy maliny i delikatnie mieszamy.
Masę wkładamy do lodówki, kiedy będzie miała konsystencję gęstej śmietany wylewamy ją do foremki, wstawiamy do lodówki do zgęstnienia.
2 galaretki malinowe rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Kiedy zaczną lekko tężeć wylewamy je na masę jogurtową i wstawiamy do lodówki.
Następnie przygotowujemy kolejną warstwę jogurtową tak samo jak warstwę I. Wylewamy ją na stężoną galaretkę malinową i wstawiamy do lodówki. Kiedy II warstwa stężeje układamy na niej maliny.
Ostatnie dwie galaretki malinowe rozpuszczamy w 900 ml wrzątku, schładzamy, kiedy zaczną tężeć, wylewamy je na maliny.
Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc.