Od czasu do czasu serwuję na obiad kotlety jajeczne. Przepisów na nie jest już na blogu cała masa, bo różnie je wzbogacam : a to pieczarkami, a to tuńczykiem ... Tym razem klasyczne kotlety jajeczne wzbogaciłam o startą na tarce cukinię. Wyszło pyszne mimo, że proste danie obiadowe. Jedliśmy je z tłuczonymi ziemniakami i mizerią 😎, a na drugi dzień (oczywiście zrobiłam ich sporo) wcinaliśmy na zimno. Ja z surówką z czerwonych i żółtych pomidorów i ogórkiem małosolnym, a mąż z ketchupem.
W sumie to tego dania pasuje wszystko 😉
Składniki:
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 1 cebula
- 1 mała cukinia
- 1 jajko surowe
- bułka tarta
- olej do smażenia
- sól
- pieprz ziołowy
- majeranek
- słodka i ostra papryka
- posiekany koperek lub natka
Wykonanie:
Jajka ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę kroimy drobno, przesmażamy na oleju. Cukinię ścierany wraz ze skórką na tarce. W misce łączymy ze sobą starte jajka, przesmażoną cebulę, odciśniętą z nadmiaru wody cukinię, surowe jajko, przyprawy, zieleninę i 2-3 łyżki bułki tartej. Mieszamy masę dokładnie wyrabiając rękoma w celu połączenia się wszystkich składników. Z gotowej masy formujemy nieduże kotlety. Każdy obtaczamy z bułce tartej i smażymy z obu stron na oleju na złoty kolor.